Prosimy o składanie zamówień minimum 4 dni przed okresem realizacji.

Zamówienia z realizacją na weekend do środy. +48 32 453 14 13

Najpiękniejsze torty komunijne

Pierwsza Komunia Święta to wielkie wydarzenie w życiu dziecka i ważny dzień dla całej rodziny. Po uroczystości w kościele spotykamy się w domu lub w restauracji, aby wspólnie celebrować ten wyjątkowy czas. Planując poczęstunek dla najbliższych, jednym z elementów menu jest tort komunijny.  Jaki wybrać tort na komunię dla dziewczynki, a jaki dla chłopca? W tym artykule poruszymy wszystkie ważne kwestie dotyczące wyboru tortów komunijnych. 

Torty komunijne mogą przybierać różne kształty. Najpopularniejszymi ze słodkich wypieków są: 

  • torty komunijne okrągłe, 
  • torty komunijne prostokątne, 
  • torty komunijne w kształcie księgi, 
  • torty komunijne w kształcie kielicha. 

Dekoracje tortów komunijnych są raczej delikatne i stonowane, dostosowane do płci dziecka. Głównym kolorem jest biały, który wyraźnie dominuje na torcie komunijnym, jednakże modne stały złote wstawki oraz pastelowe dekoracje np. różowe lub niebieskie wstążki, kokardy, delikatne zdobienia 3D wykonane z masy cukrowej w postaci kwiatów, aniołka, różańca, hostii lub zielonych gałązek. Oprócz dodatków na torcie komunijnym można umieścić napis “Pierwsza Komunia Święta” i dodać imię dziecka oraz datę. Wszystko zależy od tego, jak chcemy, aby tort komunijny naszego dziecka wyglądał. Ma być on minimalistyczny czy bardziej okazały? Jeśli chodzi o torty komunijne minimalistyczne, postawmy na klasykę - okrągły, biały tort komunijny, który będzie opasany różową lub niebieską kokardą. Na górze możemy umieścić napis “Pierwsza Komunia Święta” dodając imię dziecka, a brzegi tortu udekorować białymi kwiatami z masy cukrowej np. różami, perełkami lub delikatnymi zdobieniami z bitej śmietany. Jeśli jednak lubimy bogate zdobienia, postawny na tort komunijny 3D w postaci zamkniętej lub otwartej księgi w kolorze złotym. Takie torty są obficie zdobione kwiatami, religijnymi symbolami, napisami, a  nawet zdjęciem dziecka. 

Torty komunijne - wybierz odpowiednią wielkość i smak 

Tort komunijny warto zamówić nawet z kilkumiesięcznym wyprzedzeniem. Maj to bardzo gorący okres dla cukierników i zostawiając to na ostatnią chwilę, może okazać się, że nie załapiemy się na wolny termin w cukierni, na której najbardziej nam zależy. Przed złożeniem zamówienia na tort komunijny musimy policzyć, ile osób weźmie udział w przyjęciu, ponieważ od tego zależy rozmiar i masa tortu oraz jego dokładny kształt. Wielkość tortów komunijnych zazwyczaj przelicza się na ilość kawałków, a to oznacza, że liczba wszystkich gości (w tym rodziców oraz dziecka) odpowiada ilości kawałków tortu komunijnego.

Pierwsza Komunia Święta to piękny wiosenny czas, dlatego w ten wyjątkowy letni dzień warto zdecydować się na delikatne smaki tortów na bazie lekkich kremów lub bitej śmietany z dodatkiem owoców. Takie orzeźwiające i niezbyt ciężkie smaki idealnie sprawdzą się po obfitym obiedzie jako dodatek do popołudniowej kawy. Najważniejsze jest to, że Pierwsza Komunia Święta to wydarzenie, w którym biorą udział zarówno dorośli, jak i dzieci dlatego nie zaleca się wyboru tortu komunijnego na bazie alkoholu. Również wybór niestandardowych smaków warto zostawić na inną okazję, a tort komunijny wybrać w klasycznym i lubianym przez wszystkich smaku. 

Idealny tort na komunię to taki, który nie jest zbyt słodki oraz suchy. Stosowaną praktyką na tę okazję jest nasączanie biszkoptu sokiem owocowym, syropem, specjalnymi olejkami aromatycznymi lub posmarowanie blatów ciasta dżemem. Na komunię idealnie sprawdzi się tort z kremem śmietankowym lub waniliowym oraz nutą owocową, cytrusową, musem truskawkowym lub czekoladowym. Dodając do tortu komunijnego świeże owoce np. maliny, truskawki, jeżyny, borówki, brzoskwinie, a nawet marakuję sprawimy, że taki tort będzie orzeźwiający i nie przytłoczy nas kremowym smakiem. Jak wspominaliśmy wcześniej, sezon komunijny zaczyna w maju, czyli w jednym z ciepłych miesięcy, dlatego w tym czasie stawia się na bogate w smak, lecz nieprzesadnie słodkie i rozpływające się w ustach torty komunijne.