Najmodniejsze torty weselne na sezon 2021/2022
Sezon weselny trwa na dobre. Jeśli jednak powiedzenie magicznego “tak” dopiero przed Wami, z pewnością zastanawiacie się nad wyborem odpowiedniego tortu. Tort weselny to jeden z kluczowych elementów przyjęcia. Swoim wyglądem potrafi zachwycić wszystkich gości i smakowicie dopieścić ich kubki smakowe. Z pozoru prosty wybór tortu weselnego może okazać się czasochłonny, a przecież to ważna decyzja, ponieważ chcemy, aby wszystko wyglądało i smakowało perfekcyjnie - również tort.
W podjęciu decyzji o tym, na jaki tort weselny warto się zdecydować może pomóc wzięcie pod uwagę następujących kwestii:
- W jakim miesiącu bierzemy ślub?
- Jaki jest motyw przewodni wesela np. w stylu boho lub glamour?
- Ilu gości weselnych zostało zaproszonych?
Najbezpieczniej założyć, że na jednego gościa przypada 100 g ciasta. Wówczas, jeśli zaproszonych gości weselnych jest 50, tort powinien ważyć 5 kg. Zdarza się, że Para Młoda liczy po 2 lub 3 kawałki na osobę, dlatego jest to kwestia bardzo indywidualna. Ilość kawałków na osobę zależy również od tego, ile innych ciast oprócz tortu weselnego będzie na przyjęciu. Jeśli wesele jest dwudniowe, należy podwoić ilość tortu i wówczas założyć, że na jednego gościa przypada 200 g ciasta (jeśli zakładamy po jednym kawałku na gościa). Ważne, aby przy zamówieniu tortu weselnego zwrócić uwagę, że waga dotyczy części jadalnej. Zamawiając tort z np. masą cukrową lub marcepanową, jego waga będzie cięższa, przez co cena pójdzie w górę. Drugi sposób, z jakim można się spotkać to przeliczenie ilości tortu na liczbę kawałków. Niektóre cukiernie pracują w takim systemie i po prostu liczą z ilu porcji, ma się składać tort. Oznacza to, że liczba wszystkich osób biorących udział w weselu, odpowiada ilości kawałków tortu.
Miesiąc, w jakim bierzecie ślub, jest o tyle ważny, że często decyduje o smaku tortu weselnego. Istnieje zależność, że w miesiącach letnich dominują lekkie, owocowe smaki, a miesiącach jesienno-zimowych trochę cięższe i bardziej wyraziste np. czekoladowe, orzechowe lub karmelowe. Niektóre Pary Młode chętnie wybierają nieco nowsze smaki jak nutella czy oreo. Kolejną kwestią do przemyślenia jest to, czy tort ma być zakrapiany alkoholem? Jeśli na weselu będą dzieci, taka decyzja może okazać się błędna, chociaż rozwiązaniem będzie przygotowanie jednej warstwy tortu bez alkoholu specjalnie dla najmłodszych, jeśli tort będzie piętrowy. Pamiętajcie, aby zadbać o stół na kółkach dedykowany do podania i krojenia tortu weselnego na sali oraz o odpowiednie miejsce do jego schłodzenia.
Styl wesela to kolejna istotna kwestia, która decyduje o wyborze tortu weselnego. Motyw przewodni, jaki dominuje na sali weselnej często, jest spójny z tym, jak prezentuje się tort. Obecnie najpopularniejszym wyborem są:
- torty naked,
- torty semi naked,
- torty w stylu glamour.
Torty naked - naked cake
Tort weselny w stylu naked cake w dosłownym tłumaczeniu oznacza nagie ciasto. Nagie, ponieważ na boki tortu nie nakłada się kremu, masy, nie polewa czekoladą ani lukrem. Głównym założeniem jest to, aby gołym okiem można było zobaczyć wszystko, co jest w środku - czyli warstwy biszkopta przełożone kremem lub śmietaną. Najczęstszym zdobieniem naked cake jest wyłącznie cukier puder, którym posypuje się cały tort oraz świeże sezonowe owoce i jadalne kwiaty np. róże, bratki, fiołki, piwonie lub goździki. Zdobienia te są bardzo obfite i bogate, przez co naked cake jest tak imponującym tortem.
Naked cake jeszcze do niedawna był najczęstszym wyborem Pary Młodej, która organizowała weselny w stylu boho i rustykalnym. Dzisiaj, jest to najpopularniejszy rodzaj tortu weselnego wybierany niezależnie od motywu przewodniego oraz wystroju sali. Jeśli wizja gołego tortu nie przypadła Wam do gustu, jednak zdobienie owocami i kwiatami jest tym, czego szukacie to alternatywą dla naked cake, jest semi naked cake.
Semi naked cake - pół nagie ciasto
Dla tych, którym podoba się wizja nagiego ciasta, a jednak wolą, aby na bokach działo się trochę więcej, polecamy wybór tortu weselnego w stylu semi naked cake.
Semi naked cake oznacza pół nagie ciasto. O ile w przypadku naked cake środek był widoczny, tak semi naked cake pozwala na pokrycie boków tortu cienką warstwą kremu, która czasem może nawet prześwitywać. Taki tort prezentuje się niezwykle i bardzo okazale. Idea semi naked cake ma jedną ważną zaletę. W przypadku naked cake boki tortu nie są niczym pokryte, więc ciasto wysycha i trudno coś na to poradzić. Jedynym rozwiązaniem jest krótki czas od momentu odebrania ciasta do jego podania na sali. W semi naked cake mamy ten problem z głowy, ponieważ forma nagiego ciasta zostaje zachowana, a biszkopt jest nieco zabezpieczony i chroniony przed wyschnięciem cienką warstwą kremu, dzięki czemu taki tort weselny może na dłużej zachować świeżość.
Tort w stylu glamour
Tort w stylu glamour to przede wszystkim klasa i elegancja. Bardzo dużą rolę odgrywają detale, które odzwierciedlają szyk i wytworność. Jakość wykończenia tortu w stylu glamour musi być na najwyższym poziomie, gustownie prezentując akcenty np. w postaci drobnych świecidełek. Torty w stylu glamour kochają perełki, kryształy, pikowane powierzchnie, koronki, wstążki i oczywiście kolor biały. Innych akcentów kolorystycznych jest niewiele lub wcale. Z tortami w stylu glamour pięknie wyglądają kwiaty w szczególności różowe, herbaciane lub białe róże.
Ponieważ styl glamour stawia na przepych, nie wszystkim takie akcenty przypadną do gustu. Miejmy jednak na uwadze, że torty w stylu glamour to trochę inna kwestia. Takie torty są eleganckie i bardzo gustowne, a kiedy odjąć od nich wszystkie koronki i świecidełka może się okazać, że mamy piękny klasyczny tort weselny.