Eleganckie torty weselne
Tort weselny to symbol wspólnego życia, a tradycja mówi, że powinien być on okazały i słodki. Rzadko spotyka się, że na weselu nie ma tortu, ponieważ tak, jak pierwszy taniec wspólne krojenie tortu weselnego jest momentem, na który wszyscy czekają. Niektóre z przesądów mówią, że tort weselny to gwarancja bogatego i dobrego życia, dlatego wybierzcie taki, który będzie rozkoszą zarówno dla oczu, jak i Waszego podniebienia.
Czas gra bardzo ważną rolę, dlatego już wcześniej warto sprawdzić trendy i inspiracje tortów weselnych oraz umówić się na spotkanie z cukiernikiem w celu degustacji. Bezpiecznym terminem jest zamówienie tortu od 2 do 4 miesięcy przed ślubem. Natomiast, jeśli macie swoją ulubioną cukiernię lub pracownię, na której najbardziej Wam zależy, warto zapytać, kiedy dokładnie powinniście złożyć zamówienie. Dzięki temu unikniecie rozczarowania brakiem wolnych terminów.
Wybierając tort weselny, zwróćcie uwagę na kilka ważnych kwestii, a mianowicie:
- liczbę gości weselnych,
- cenę za kilogram bądź porcję tortu,
- ilość gram lub kawałków na jedną osobę,
- rodzaj tortu tzn. jego smak, styl i dodatki.
Ważną kwestią jest sprawdzenie, czy cukiernia lub pracownia, z której zamawiacie tort, oferuje transport na salę weselną i czy jest to usługa wliczona w cenę. Dzięki temu zapobiegniecie niepotrzebnego chaosu tuż przed ślubem.
Kiedy podać tort weselny?
Wprowadzenie na salę tortu weselnego oraz jego krojenie to duże wydarzenie i często jest bardzo efektowne. Nierzadko takiej chwili towarzyszy mały pokaz zimnych ogni, laserów, dymu, a w tle pojawia się wybrana przez Parę Młodą muzyka.
Godzina podania tortu weselnego jest bardzo indywidualna i zależy od tego, jak zostało zaplanowane wesele. Jedni decydują się na tort późniejszym wieczorem, ponieważ jest to mniej więcej połowa wesela, kiedy goście zdążyli zjeść, potańczyć oraz wznieśli kilka toastów. Dla innych odpowiednią porą jest podanie tortu chwilę po obiedzie. Tak naprawdę nie ma jednej słusznej zasady. Panuje tutaj zupełna dowolność uzależniona od wizji wesela Pary Młodej.
Eleganckie torty weselne
Niezależnie od trendów ślubnych od wielu lat na polskich przyjęciach królują eleganckie torty weselne. Wyróżnia je klasa, szyk i dużo blasku. Nie tylko od fleszy aparatów, ale przede wszystkich od świecących dodatków w postaci wytwornych błyskotek oraz jadalnego złota i srebra. Eleganckie torty weselne lubią jasne kolory w szczególności biel i zdobienia w postaci kokardek, koronek, pikowanych powierzchni, pereł, a także kryształów. Podanie tak wytwornego tortu to ważny i oficjalny moment dla Pary Młodej, dlatego stawiając na eleganckie wesele oraz elegancki tort warto zwrócić uwagę na dwa szczególne rodzaje tortów:
- tort w stylu glamour,
- tort dekorowany jadalnym złotem i srebrem.
Torty dekorowane jadalnym złotem i srebrem
Torty dekorowane jadalnym złotem i srebrem to kolejny symbol eleganckich wesel. Jeśli klasyczny biały tort jest dla Was zbyt ubogi w kolory, postawcie na dekoracje jadalnym złotem lub srebrem, które idealnie sprawdzą się na tortach drip cake oraz semi naked. Wybierając jadalne złoto, to właśnie ten kolor będzie dominował na torcie. Jadalne złoto pasuje do wielu opraw weselnych - również w stylu boho, gdzie królują bardziej naturalne dodatki. Zestawienie zieleni lasu ze złotą oprawą mogą stworzyć wspaniały kontrast i dobre połączenie.
Natomiast torty dekorowane jadalnym srebrem idealnie sprawdzą się w połączeniu ze świecącymi dodatkami np. kryształami i perłami. Dla kontrastu wybierzcie czarną kokardę z masy cukrowej lub delikatną koronkę. Takie połączenie sprawi, że tort weselny będzie prezentował się elegancko i nowocześnie. Jeśli lubicie srebrny kolor, ale czarne dodatki do Was nie przemawiają, postawcie na świeże białe kwiaty. Tort dekorowany jadalnym srebrem i białymi kwiatami stworzy piękne połączenie pełne elegancji i prostoty.
Torty dekorowane jadalnym złotem i srebrem to eleganckie i okazałe wypieki. Jeśli nie macie pomysłu na tort weselny, a torty barokowe i glamour są dla Was zbyt przesadne, delikatne elementy złota lub srebra mogą być idealną propozycją właśnie dla Was. Tort dekorowany jadalnym złotem i srebrem może być klasycznym białym tortem weselnym z dodatkami, jakie Wam odpowiadają - posypką, masą cukrową i innymi jadalnymi dekoracjami w kolorze złota lub srebra.
Torty w stylu glamour
Glamour to blask, elegancja, klasa i przepych. Jeśli tak widzicie swoje wesele, tort w stylu glamour sprawdzi się idealnie dla takiej oprawy. Torty glamour kochają kolor biały i czarny, czyli klasykę. Do tego bogate i eleganckie zdobienia. Nie trzeba hucznej oprawy, ponieważ takie zestawienie dodatków jest już wystarczająco okazałe i bardzo uroczyste. Wprowadzenie na salę tortu weselnego w stylu glamour z pewnością będzie oficjalnym i niezapomnianym przeżyciem dla Pary Młodej.
W świecie tortów w stylu glamour królują dodatki w postaci błyskotek, kwiatów, wstążek i koronek. Styl glamour odzwierciedla dawny barok, gdzie również dominował przepych, bogactwo, drogocenne kamienie i tkaniny. Dzisiaj charakter ten nieco się rozluźnił, jednak zachowano elegancję w dobrym tonie. Dzięki dekoracjom tortu z masy cukrowej np. w postaci pereł lub pikowanych powierzchni uzyskamy bardzo elegancki i nieprzesadzony efekt. Torty w stylu glamour to także porządek. Ład i harmonia zdobień oraz dodatków są cechą charakterystyczną tych tortów, dlatego nie musicie się obawiać, że będzie on nieco kiczowaty.